انتخاب نوع و اندازه پلیت در ایمنی بیماران موثر است.
برای از بین بردن خطر افزایش چگالی، پلیت باید سطح تماس زیاد با امپدانس کم ایجاد کند.
اگر سطح تماس بین بیمار و پلیت کاهش یابد، درجه حرارت در پلیت افزایش می یابد. اگر درجه حرارت در محل پلیت بیش از 45 درجه سانتیگراد باشد، ممکن است درجات مختلفی از سوختگی ایجاد شود.
حداقل سطح تماس بیمار و پلیت جهت جلوگیری از سوختگی، به نوع و ساختمان پلیت بیمار بستگی دارد انتخاب جنس و ابعاد پلیت بيمار، بستگي به توان خروجي مورد استفاده دارد. در شكل زیر حداقل سطح مورد نياز براي انواع پلیتها، بيان شده است.
حداقل سطح امن برای انواع مختلف الکترود خنثی به عنوان تابعی از توان خروجی
A: پلیت بيمار از جنس Silicon Rubber میباشد.
B: پلیت بيمار از جنس Stainless Steel، بدون استفاده از ژلهاي هادي جريان الكتريكي میباشد.
C: پلیت بيمار از جنس صفحات فلزي قابل انعطاف با استفاده از ژلهاي هادي جريان الكتريكي و يا پليتهاي يكبار مصرفي كه داراي ژلهاي هادي جريان و ژلهاي چسبنده ميباشند.
پلیت فلزی
اولین الکترودهای بازگشتی صفحات فلزی بزرگی بودند که معمولاً زیر باسن بیمار قرار می گرفتند. در این نوع سوختگی های زیادی رخ می داد که برخی ناشی از افزایش حرارت و برخی دیگر به دلیل ضعف جریان در بافت استخوانی یا چربی بود.
پلیت سیلیکونی
از سال 1970 ، صفحات سیلیکونی رسانا مورد استفاده قرار گرفتند. صفحه ی سیلیکونی انعطاف پذیر بهتر از صفحه فلزی خود را با اشکال بدن بیمار تطبیق می دهد اما به دلیل رسانایی پایین تر به سطح تماس بزرگتری نیاز دارد.
همچنین با استفاده مکرر، امپدانس الکتریکی صفحات لاستیکی کاهش یافته و منجر به تفاوت چگالی جریان در پلیت می شود.
استفاده از ژل با پلیت های چندبار مصرف
درصورتيكه از پليتهاي دائمي استفاده مينماييد، توصيه ميشود از ژل مناسب و بصورت يكنواخت در تمامي سطح پلیت استفاده نماييد تا سطح تماس بین بیمار و پلیت به خوبی برقرار شود و جریان را بهبود بخشد.استفاده از ژل بصورت غيريكنواخت، ميتواند باعث افزايش چگالي جريان در محل تجمع ژل شود.
هنگامی که یک پلیت چند بار به صورت خشک و بدون ژل استفاده شود، امپدانس الکتریکی بسیار زیاد خواهد بود.
به هيچ عنوان از سالین يا پارچه خيس براي تقويت پلیت با بيمار استفاده نكنيد. زیرا محلول نمکی در حین جراحی در برخی نقاط تبخیر می شود و چگالی جریان در نقاط مرطوب به شدت افزایش می یابد.
از پلیت خشک و بدون ژل، تنها درصورتی استفاده می شود که اطمینان کامل وجود داشته باشد که ناحیه تماس بین بیمار و پلیت در طول عمل مرطوب نخواهد شد. (در نتیجه ی تعریق ، مایع شستشو ، مواد ضد عفونی کننده ، خون ، و غیره)
پلیت یکبار مصرف ژل اندود
مزیت پلیت های یکبار مصرف نسبت به پلیت های چند بار مصرف این است که برای هر بیمار یک الکترود تمیز و بسته بندی شده استفاده می شود.
پلیت یک بار مصرف نه تنها تماس کامل پلیت با بدن بیمار را حفظ می کند ، بلکه علاوه بر هدایت جریان الکتریکی احتمال افزایش حرارت در محل تماس نیز کمتر خواهد بود.
تماس الکتریکی از طریق یک لایه ژل پخش شده روی فویل برقرار می شود. این لایه از ژل به عنوان یک چسب نیز عمل می کند و اجازه می دهد الکترود به طور مساوی و ایمن بر روی پوست بیمار بچسبد.
نکات زیر را در مورد استفاده ایمن از صفحات یکبار مصرف در نظر بگیرید:
- در صورت خراب بودن یا قدیمی بودن بسته بندی، از پلیت یکبار مصرف استفاده نکنید.
- پلیت یکبار مصرف ژل اندود شده را گرم نکنید (گرم شدن پلیت باعث تغییر در خصوصیات ژل و یا خشک شدن ژل پلیت می شود.)
- طبق دستورالعمل روی بسته بندی محصول ، در محدوده دما و رطوبت مجاز نگهداری شود.
- پلیت یکبار مصرفی که یک بار جدا شده را دوباره استفاده نکنید.
پلیت دو تکه
در اوایل سال 1985 سیستم های مانیتورینگ کیفیت سطح تماس بین بیمار و پلیت ایجاد شدند تا بر کیفیت تماس بین پلیت و بیمار نظارت داشته باشند. این سیستم از بیمار در برابر سوختگی ناشی از تماس ناکافی پلیت محافظت می کند. این سیستم ها به نحوی طراحی شده اند که با جدا شدن پلیت از بدن بیمار، افزایش امپدانس الکتریکی را تشخیص داده و ژنراتور را غیر فعال می کنند.
پلیت های دو تکه از نظر ظاهری نیز دارای دو قسمت جداگانه بوده و قابل تشخیص هستند.
استفاده از سیستم های مانیتورینگ کیفیت تماس پلیت باعث کاهش چشمگیر آسیب دیدگی بیمار در اثر سوختگی در محل پلیت شده است.
شرکت مهندسی کاوندیش سیستم به منظور افزایش ایمنی بیمار توصیه می نماید از پلیت های دو تکه ژل دار استفاده شود. تا احتمال سوختگی های ناخواسته که غالبا در محل تماس پلیت رخ می دهد کاهش یابد.
در صورت استفاده از پلیت های یک تکه، کیفیت تماس پلیت با بیمار توسط دستگاه کنترل نخواهد شد.